Bohuslänsk äggost
3 liter standardmjölk (3%)
3 dl gräddfil
2,5 dl mellangrädde
6 ägg + 2 äggulor (de extra äggulorna är inget måste, jag har börjat göra utan dem)
+ strösocker till att strö mellan lagren vid upphällning i formen (jag brukar använda drygt 1 msk till varje lager)
+ ev. 1/2 tsk ättika (i fall inte massan skulle skära sig tillräckligt)
______________________________________________________________
1. Slå i mjölken i en stor gryta som rymmer minst 5 liter.
2. Blanda ihop äggen och gräddfilen i en bunke. Tillsätt grädden och vispa sedan ner äggulorna.
3. Värm upp mjölken tills den börjar ryka, sänk temperaturen på plattan och rör i äggblandningen i kastrullen.
4. Låt sedan blandningen värmas långsamt under konstant omrörning. Massan börjar så småningom att skära, sänk då värmen något, massan får absolut inte koka!
5. Efter ca 1,5-2 timmar har massan skurit tillräckligt för att kunna tas av från plattan. ( Se bildbeskrivning nedan).
6. Vasslan ska klarna och det ska ha bildats stora klumpar i grytan (konsistens som havregrynsgröt).
Tänk på att ha tålamod och gott om tid när du börjar! Det tar sin lilla tid att göra äggost :)
2. Blanda ihop äggen och gräddfilen i en bunke. Tillsätt grädden och vispa sedan ner äggulorna.
3. Värm upp mjölken tills den börjar ryka, sänk temperaturen på plattan och rör i äggblandningen i kastrullen.
4. Låt sedan blandningen värmas långsamt under konstant omrörning. Massan börjar så småningom att skära, sänk då värmen något, massan får absolut inte koka!
5. Efter ca 1,5-2 timmar har massan skurit tillräckligt för att kunna tas av från plattan. ( Se bildbeskrivning nedan).
6. Vasslan ska klarna och det ska ha bildats stora klumpar i grytan (konsistens som havregrynsgröt).
Tänk på att ha tålamod och gott om tid när du börjar! Det tar sin lilla tid att göra äggost :)
Steg för steg:
Äggosten börjar skära efter ca 30-40 minuter. Sänk värmen när det börjar ryka och massan börjar klumpa sig. Vakta noga så att temperaturen inte är för hög! |
Massan tjocknar och blir lite som risgrynsgröt i konsistensen.Du får räkna med att det tar närmare 2 timmar innan massan är redo att hällas upp. |
När vasslan klarnar och det bildats stora klumpar efter ca 1,5 timmar är det dags att dra kastrullen från plattan och låta den stå i 10 minuter utan omrörning, innan det är dags att "plocka upp den". |
Äggosten tas upp med hålslev och får gärna mellanlanda i ett durkslag för att rinna av lite innan den öses upp i formen. |